12.04.2011
Inteligenta » Agentia Balcani

Etleboro

Compania germană E. ON Ruhrgas analizează posibilitatea de a adera la proiectul gazoductului South Stream, conform relatărilor Interfax, după ce săptămâna trecută CEO Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit cu omologul său german Johannes Teyssen. Cu această ocazie s-au discutat condiţiile de cooperare bilaterală privind furnizarea gazului rusesc în Germania şi perspectivele dezvoltării pieţei energetice europene. "Participanţii la reuniune au convenit că cererea pentru gazele ruseşti din partea Europei nu va face altceva decât să crească în viitor", informează un comunicat de presă Gazprom.

E. ON Ruhrgas AG, actual partener Gazprom în construirea gazoductului Nord Stream (proiect conceput pentru a transporta gaz din Siberia spre Europa pe sub Marea Baltică, ocolind ţările Europei de Est) ia, prin urmare, foarte în serios aderarea la South Stream. Reamintim că E. ON a achiziţionat, cu doar un an în urmă, 15% din acţiunile proiectului Trans Adriatic Pipeline, proiect care – din punct de vedere a unei noi abordări a relaţiilor energetice dintre Rusia şi Germania - ar putea fi inclus în proiectul South Stream. Acest proiect vine, de fapt, prezentat ca parte a "Coridorului energetic Sudic", care are ca obiectiv transportarea gazului din Marea Baltică în Europa, prin intermediul unei linii de interconectare care să treacă prin Grecia, Albania, pe sub Marea Adriatică, ca să ajungă în final pe coastele Pugliei, în Italia. Cu toate acestea, proiectul aspiră să devină o coloană importantă în regiunea Balcanilor, trasând o ramură a conductei de-a lungul coastei adriatce în Croaţia şi, astfel, cu terminalul de pe insula Krk, precum şi cu Bosnia şi Macedonia.

 

Pentru a face punte de trecere între Rusia şi proiectul TAP - susţinut de compania elveţiană EGL şi de către Statoil Norvegia - este tocmai Germania, după ce Italia a devenit un susţinător major al gazoductelor Gazprom pe piaţa europeană. Amintim că pe 21 martie BASF a semnat un memorandum cu gigantul rus Gazprom, privind participarea la proiectul South Stream, deţinând 15% din proiect, în timp ce Gazprom rămâne cu 50%. Pe de altă parte, compania petrolieră Wintershall, filială BASF, deţine o cotă de 15,5% într-un alt proiect major la Gazprom, Nord Stream. În acest context, posibila participare a E. ON la South Stream va asigura conectarea South Stream cu Coridorul Energetic Sudic european, care se va conecta în final cu Burgas-Alexandroupolis şi cu reţeaua ruso-turcă. Iată, astfel, cum iese la iveală puternica legătură politico-economică dintre Turcia şi Rusia.

Grecia, Albania şi Turcia vor deveni ţări strategice pentru aprovizionarea cu gaz pe piaţa europeană de-a lungul Adriaticii, deoarece traseul poate fi finalizat mai repede acum, decât pe baza propunerilor anterioare, care vizau Bulgaria şi Serbia. La fel de importantă va fi şi regiunea Puglia, mereu prezentă în faţa Rusiei, dat fiind faptul că se află atât de aproape de Balcani şi pentru că este parte integrantă a Europei de Vest. Astfel, Moscova ar ar putea avea propria platformă energetică în Marea Mediterană, de unde ar putea controla cea mai mare parte a pieţei europene de gaz, mai ales acum că livrările dinspre Libia au fost sistate. Pe de altă parte, tocmai în aceste zile Preşedintele Dmitri Medvedev a cerut Guvernului îmbunătăţirea procedurilor pentru lansarea platformei privind comerţul cu gaze naturale în Rusia, înainte de 1 iunie. Potrivit unui comunicat de la Kremlin, s-a finalizat cu succes perioada de probă a platformei privind tranzacţiile dintre Gazprom şi producătorii independenţi, prin intermediul sistemului Gazprom Mezhregiongaz.